söndag 12 juli 2009

Fakta om rullatorhästar


Här kommer nästa ras som vi lovade er!

På bilden ovan ser ni våran häst Vilda Riddaren. Vi har tyvärr inte hittat en bild på sekt B,
men den kommer i boken.


Rullatorhäst

Rullatorhästen är världens näst mest kända ras.
Dennes ursprung är precis som rullstolshästens beläget
i ökenstaden Panthera.
Det finns två sekter i denna ras en sekt betyder i det här att det är samma
Ras fast de ser lite olika ut. Det finns sekt A och sekt B, sekt B ser lite annorlunda ut. (se bild nedan) Ända fram till år 1990 räknades Sekt B som en missbildning av sekt A och denna sekt dödades alltså direkt efter födseln, År 1990 Fick en forskare inom rullatorhästar vid namn Karl Roos igenom ett förslag om att sekt B skulle räknas som en sekt och få leva trots sin olikhet till sekt A.
Latin: Rulliatorsos hästiorsos




Färger

Här finns ett stort antal färger:
Vit, (gul), ljusgrå, (ljusare blå), Svart (svart)
Grå (grå) ljusbrun (grön)
Brun (röd)
även här kan färger och
kön höra ihop, men inte alltid.


Ålder

En rullatorhäst lever i ca 5 år, alltså nämnvärt kortare tid än
rullstolshästen. En rullatorhäst har födelsedag 5 gånger om året (räknar man, men de fyller givetvis bara år en gång per år egentligen) och man räknar 5 år för varje rullatorhästår.


Känsliga ryggar och extra skelett

Alla rullatorhästar har extra, skelettdelar som bara har lite päls och ofta i en annan
Färg än själva hästens päls. Dessa skelettdelar sitter mellan frambenet och bakbenet
Det finns en på varje sida. De fungerar som en spärr så att hästens ben inte viker sig. Dessa kroppsdelar kallas stödben eller spärrben.
År 2003 fick Karl Roos igenom sitt förslag om en lag som säger att man inte får rida på rullatorhästar sekt A (sitta på brickan om rullatorn har en sådan) eftersom deras ryggar är väldigt känsliga. Rullatorhästar sekt B går däremot att rida. (Sitta på sittbrädan om rullatorn har en sådan) Man kan däremot åka vagn efter rullatorhästar sekt A (köra rullatorn som man ska.) Man måste inte heller rida rullatorhästar sekt B utan det går bra att åka vagn efter de med. (Köra rullatorn som man ska och inte sitta på sittbrädan)


Temperament

Pigga och lugna på samma gång.
Piggheten är i måttlig dos och om man fattar galopp springer den gärna iväg utan att explodera av kraft. Rullatorhästen är Väldigt snäll och social och perfekt vän. Den gillar lugna turer utan att vara slö. Också bra nybörjar häst.

Fakta om rullstolshästar

Här är ett litet utdrag från våran faktabok som vi håller på att skriva. Läs den gärna, den finns snart på hjälpmedelcentralen i Eskilstuna. Vi lägger ut ett inlägg på bloggen när den ligger där.

Mer fakta om de andra raserna kommer snart till ´`Snabba rullstolshästen``

Rullstolshästen som visas på bilden ovan är våran rullstolshäst Vilda Cowboy



Rullstolshäst

Det finns olika raser och sekter.
Om vi börjar med den mest kända rasen, rullstolshästen:
Dennes ursprung är precis som dem andra raserna beläget i Panthera.
En ökenstad på gränsen till norra Tyskland. Inom denna ras finns inga tillhörande sekter. På latin heter rullstolshäst: Rulladushästiadus


Färger

Alla färger är tillåtna, men mest brun, (röd), grå (mörklila) och svart (blå) är den brun (röd) så är det ett sto (en tjej) och är den svart så är det en hingst (en kille) denna teori med att färger och kön hör ihop stämmer inte alltid så man kan inte jämt utgå ifrån att t.e.x att en svart häst alltid är en hingst och att en brun häst alltid är ett sto.


Ålder

En rullstolshästs levnadstid är ca 10 år så det är viktigt att man tänker över om man har tid att ha den i en så lång tid framöver. En rullstolshäst har födelsedag 5 gånger om året (bara en riktig födelsedag) och man räknar 5 år för varje rullstolshästår. När alla rullstolshästraserna har blivit 45 år i rullstolshästår ( 9 år i människoår) ska de skickas till Panthera där den snälla rullstolshästcowboyen Billy Boys tar hand om dem. Det är för att de ska få leva bra de sista åren. Permobilhästen och jätterullatorhästen som inte kommer från Panthera ska skickas till sina hemland. (Skottland och Ascandura.)


Rullstolshästens historia



Alla rullstolshästraser och sekter upptäcktes som djur i mitten av 1500-talet.
En man vid namn Cellbralius Paresius hade skadan celebral pares som gör att musklerna blir lite svagare (Cellibralius Paresius hade skadan i benmusklerna)
På 1500-talet visste man inte att celebral pares existerade,
så när Celbralius Parecius föddes burades han in i en fängelsehåla p.g.a att han var annorlunda.
Vid 12 års ålder lyckades han fly och flydde då till ökenstaden Pantera.
Där upptäckte rullstolshästar (alla raser) och byggde sig ett hus och ett stall och startade upp värdens mest omtalade och kanske tidernas största rullstolshäststuteri.
Som hette Etac. Etac är ett stort stuteri som ligger i Panthera, och sedan finns det små stuterier som ingår i Etac. (som finns kvar idag)
Om en häst är etacmärkt betyder det oftast att de är släkt med Celbralius hästar, men det kan också vara så att de är uppfödda i Panhera eller på något av de mindre stuterierna.
Celbralius var mycket intresserad av rullstolshästar och han bedrev också forskning i sitt lilla hus.
En dag upptäckte han vad hans skada innebar. Då tog han med sig några rullstolshästar och åkte tillbaka till sitt hemland.
När alla insåg vad hans skada egentligen innebar fick han stor respekt och slapp sin fängelsehåla.
Skadan blev uppkallad efter honom och heter även idag Cellbral pares.
Han fick så stor respekt att han fick bli kungens bästa riddare.
Han blev erbjuden flera fina vanliga hästar men föredrog en av sina gamla, en vacker rullatorhäst från Panthera, hästen var grå och hette Vilda riddaren.
(Vi har en grå rullatorhäst som är uppkallad efter honom.) En dag kände Cellibralius Pareius att han längtade tillbaka till Panthera så han tog med sig Vilda riddaren och flyttade tillbaka.
Väl framme ägnade han hela 5 år åt att skriva en faktabok om rullstolshästar.
Han delade ut den till alla som hade hans skada. (det är därför nästan bara de som har cellbral pares skadan och andra skador känner till rullstolshästar) Tyvärr dog Cellbralus samma år som han blev färdig med sin bok.
Han förkortade sitt författarnamn på boken C. P det är därför man säger CP-skada. Många har försökt förfalska Cellbralius bok.




Talförmåga



Alla rullstolshästar oavsett ras kan tala människospråk.
De kan lära sig tala på alla världens språk och man lär de genom
att tala människospråk till de. Mamman kan också lära fölet en stor del av orden.
Efter något år har de lärt sig tala rent och förståndigt. Rullstolshästar oavsett ras
Lär sig tala mycket fort.
(låtsas var ditt hjälpmedel med förställd röst)


Namn

Alla sorters hästar
Kallas rullstolshästar oavsett ras. Även om det finns
Två raser till som har sitt eget namn har man upplevt det som
Lättare att kalla alla raser för rullstolshästar. Om någon frågar: ”vad är din häst för ras?” ska du inte säga rullstolshäst om du nu har en elmopedhäst. I vardagen kan du dock säga att du håller på med rullstolshästar även om du ängar dig åt någon annan ras.




Temperament

Vild och glad. Kanske något för en ryttare som vet hur man hanterar ridningen på ett bra sätt. Väldig snäll om man hanterar den rätt. En stor del av vildheten ligger också i busighet.