tisdag 14 juli 2009

Här är den sista registrerade rasen.
Om ni vill veta mer om Afrikanska Jätterullatorhästen och Permobilhästen,
kan ni säga till oss via komentarer.

På bilden ovan ser ni våran häst Vilda Erik.



Elmopedhäst


Elmopedhästens ursprung är Panthera precis som de två förgående raserna.
Elmopedhästen kallas i talspråk elmoppehäst och det är det man oftast kallar de.
Det är elmoppehästen som man anordnar flest tävlingar och sporter för och vill du
Tävla i flera olika sporter inom rullstolshäst-sport så ska du välja denna ras. Det man ska se upp för är att elmoppehästar är väldigt tunga och inte direkt sköna att bli trampad av. (påkörd) det som är lite otäckt med denna ras är att de har två bakhovar (två bakhjul) och bara en framhov. (ett framhjul) Så om man kommer snett mot ett hinder eller svänger snävt i hög fart kan hästarna lätt gå omkull. (välta) I få olycksfall har det varit så att en elmoppehäst gått omkull och landat på sin ryttare då blir det tungt och man kan skadas. Det är dock inte så ofta detta inträffar om man håller rak kurs mot ett hinder och svänger försiktigt när man har hög fart. Elmoppehästen är mycket lojal och är ett val för en nybörjare som inte vill ha en sådan bongstyrig häst. Latin: elisasushästiatus






Färger

Alla färger är tillåtna, men vanligast är ljusbrun, (blågrön) Svart, (lila) brun, (röd)
Grå (grå) kan också förekomma men är inte fullt så vanligt. Även oss den här rasen kan vissa färger vara olika kön, ljusbrun (blågrön) är oftast en hingst och brun (röd) är oftast ett sto, men man kan som vi tidigare nämnt inte alltid utgå ifrån detta då en ljusbrun häst lika bra kan vara ett sto och en brun häst lika bra kan vara en hingst. Grå och svart kan vara av vilket kön som helst.


Ålder

Elmoppehästen fyller också 5 gånger om året (med en riktig födelsedag) och man räknar 5 år för varje gång, man räknar alltså på samma sätt som man gör med rullstolshästar.


Stela och långsamma



En elmoppehäst (och de andra raserna) blir ibland stela i ryggen och andra kroppsdelar på vintern då de i grunden ju faktiskt kommer från en ökenstad och inte är vana vid klimatet på vintern.
Om detta skulle inträffa finns det ingen andledning att hetsa upp sig och tro att hästen är sjuk.
Du kan antingen massera hästen själv om du kan sådant eller be en rullstolshästmassör kom och massera din häst.

En elmoppehäst kan även vara lite långsamma eftersom de är alldeles för tunga för att röra sig alltför snabbt.
Det är inget att bekymra sig över för om du tycker att din häst går för långsamt kan du ge den ett extra kosttillskott som gör att de blir lite snabbare.
(skruva upp farten på elmoppeden) Ge den dock inte för mycket av detta kostillskott för då kanske den blir snabbare än du klarar av (även de bästa ryttarna kan tappa kontrollen ibland.)
Om du tycker att din häst går för fort ska du omedelbart gå tillbaka till dens gamla kost.
( skruva ned farten.) Detta gäller förstås inte alla elmoppehästar vissa kanske är pigga och snabba utan att du behöver ge dem kostillskott och då är detta inget att bekymra sig om.
En elmoppehäst kan som snabbast gallopera 30 km i timmen, men det går lika snabbt som en moped och så snabbt bör du i regel inte flänga omkring på din elmoppehäst då risken att skada hästens hovar eller gå omkull är mycket stor.




Temperament

Elmoppehästen är snäll och lugn men även pigg.
De är ganska lätta att rida men inte en sådan bra nybörjar häst p.g.a. höga skötselkrav och hög olycksrisk. Sällan menar Elmoppehästen något illa men det kan sluta i katastrof. Om man lär sig om säkerhetsridning kan elmoppehästen bli en sann vän och en bra familjemedlem.

Inga kommentarer: